10 март 2014

WTF Мъже в дамски обувки на токчета

Извърви километър в нейните обувки
Снимка: Илияна Димитрова
В събота посетих събитието "Извърви километър в нейните обувки" - инциатива срещу насилието над жени. Мъже обуха дамски обувки на висок ток и тичаха по Витошка.

Признавам си, че ме достраша да се кача на високи токове, особено в разгара на сезона на НАЛБ. Все пак бях твърдо решен да се включа в мероприятието.

Първо, защото познавам една от организаторките и голяма част от близкото ми обкръжение щеше да бъде там. Второ...защото се оказа, че много хора от нетолкова близкото ми обкръжение и тотално непознати също щяха да присъстват и публично подкрепиха събието. Евала на пичовете от XS Software!

Снимка: XS Software
Трето...защото беше важно да сме там. Преди време писах защо беше важно да отида на Прайда, сега не беше по-различно. Събието беше страхотно, имаше много хора, познати и непознати, мъже търчаха нагоре надолу по токчета. Ади много добре е уловила атмосферата.

Насилието над жени и домашното насилие са проблем на обществото ни и то сериозен. Да, един от многото. Да, не засягат мнозинството или живеем с такава илюзия, защото за проблема не се говори, а жертвите често не смеят и няма към кого да се обърнат за помощ.

Пак ще го кажа:

"...ние хората от другата страна на чертата - ние, които имаме comfortable lives, които никога няма да знаем какво е да си гей или чернокож, да си дискриминиран, да живееш в постоянен страх и напрежение, да не срещаш подкрепа на родители и близки, да се криеш. 
Въпреки това, ние можем да:

1) Да не си затваряме очите и да извръщаме глава;
2) Да се образоваме и информираме;
3) Да образоваме и да информираме;
4) Да използваме своя авторитет, да подкрепяме активно, не само във Facebook, хората, които са "вътре", които се борят и за които всичко изброено по-горе е ежедневие. Сори, f2f always beats fb."
И между другото...грозната глава на хофомобията се надигна и този път и не подмина и това събитие (XS Software са отнесли една камара обидни коментари на страницата си във ФБ).

Все пак - супер събитие, супер участници, поздравления за организаторите!


1 коментар:

Unknown каза...

"Признавам си, че ме достраша да се кача на високи токове, особено в разгара на сезона на НАЛБ." :D

Страшно си е, подкрепям те! Имаше няколко контузени накрая.